Czy wiesz, że
istnieją w glebie drapieżne grzyby zwane nicieniojadami? Łowią one i
niszczą szkodliwe nicienie glebowe. Obecność w glebie substancji
organicznych i próchnicy sprzyja występowaniu tych pożytecznych
grzybów.
uzdatnianie gleby
Gdy rozpoznaliśmy już
stan gleby w naszym ogrodzie, przystępujemy do podniesienia jej
urodzajności. Możemy to uczynić, w zależności od dotychczasowego jej stanu,
na wiele sposobów.
1.
piaskowanie: stosuje się
na zwięzłe
gleby gliniaste i ilaste które są mało przewiewne i w
niektórych okresach za bardzo wilgotne. Polega na rozsypaniu grubego piasku
lub żwiru w warstwie grubości 2 cm lub więcej w zależności od stanu podłoża
i przekopaniu widłami szerokozębnymi. Ten zabieg wykonuje się jednorazowo.
Poprawia on przepuszczalność i przewiewność gleby. W jego
wyniku powstaje wiele przestrzeni wypełnionych powietrzem co powoduje
szybsze obsychanie gleby i umożliwia łatwiejszą wymianę gazową.
2.
iłowanie: stosuje się w
celu poprawienia spójności gleby, co ma, poza innymi czynnikami, wpływ na
podniesienie jej wilgotności i spowolnienie procesu wymywania składników
pokarmowych do niższych warstw. Wykonuje się przez nawiezienie jesienią i
rozsypanie na powierzchni gruntu, gliny w warstwie grubości co najmniej
kilku centymetrów (ok. 2 kg/m2 czystego iłu). W okresie zimy, w związku z
działaniem mrozu, glina zostanie przygotowana do wiosennego przekopania.
Poza gliną, można stosować iły bentonitowe czy niektóre osady
poflotacyjne. Po kilku latach, zabieg można powtórzyć.
3.
zakwaszanie: w razie
potrzeby radykalnej zmiany poziomu zakwaszenia np. przy zakładaniu grzędy z
roślinami kwasolubnymi (rododendrony, wrzosy), najlepiej jest
wymienić ziemię na mieszankę zawierającą co najmniej 50%
torfu wysokiego nie odkwaszonego. W innych przypadkach można prowadzić:
- regularne stosowanie nawozów zakwaszających jak mocznik, siarczan
amonu, siarczan magnezu, siarczan potasu;
- wymieszanie w jesieni gleby z siarką w ilości 20-30 g/m2 . W miarę
potrzeby zabieg powtarzamy następnej jesieni;
- przekopanie gleby z trocinami rozłożonymi warstwą grubości ok. 3
cm, wcześniej wymieszanymi z siarczanem amonu w ilości 3 kg/m3;
- dodanie do gleby nie odkwaszonego torfu w dawce 5-10 l/m2;
- ściółkowanie gleby materiałami zakwaszającymi takimi jak kora lub
trociny.
4.
odkwaszanie:
Na każdą glebę stosować możemy wapno węglanowe: kredę, wapno rolnicze,
wapniak mielony lub wapno dolomitowe (z magnezem). Na gleby lekkie w ilości
80-150 g/m2. Na gleby ciężkie stosujemy najczęściej, jako szybciej
działające, wapno w formie tlenkowej: palone lub hydratyzowane w ilości
0,5-0,8 kg/m2 na jesieni przed przekopaniem. Jednocześnie z wapnowaniem nie
należy stosować obornika ani innych nawozów zawierających azot. Jeżeli
systematycznie wprowadzamy do gleby obornik to możemy stosować go
przemiennie z wapnem co drugi rok.
5.
wzbogacanie próchnicą:
Do czego nam ta próchnica?
- sprzyja
powstawaniu struktury
gruzełkowatej gleby będąc jej lepiszczem;
- zwiększa pojemność wodną gleby;
- wiąże szkodliwe metale ciężkie w kompleksy nierozpuszczalne;
- przyspiesza rozwój korzeni z uwagi na
zawartość substancje wzrostowych;
- jest źródłem
składników mineralnych potrzebnych roślinom;
- stanowi źródło pokarmu
dla mikroorganizmów glebowych;
- czarna barwa przyspiesza nagrzewanie się gleby;
- ma zdolność
zatrzymywania składników pokarmowych
zawartych w nawozach mineralnych i uwalniania ich zgodnie z potrzebami
roślin.
Wykonujemy kolejno:
-glebę nawozimy kompostem, torfem
niskim, torfem wysokim, trocinami, obornikiem, miałem z węgla brunatnego,
korą drzew iglastych, podłożem z pieczarkarni w dawce 0,5-1 wiadro/m2;
-przekopujemy wybierając korzenie i kamienie pamiętając przy tym, że na
glebach ciężkich nawozy organiczne przekopujemy płytko a na glebach lekkich
nieco głębiej;
-wysiewamy rośliny na zielony nawóz;
Istotne cechy, roślin stosowanych na nawozy zielone:
głęboko
korzeniące się - pobierają nawozy z głębokości
nieosiągalnej (wcześniej wymyte do "warstwy wmycia") dla wielu innych
roślin. Przez absorbowanie ich do budowy części nadziemnej przeznaczonej
na nawóz, umożliwiają niejako powtórne ich wykorzystanie np.: łubin
żółty -230 cm, nostrzyk, słonecznik.
wiążą azot - motylkowe, żyją w symbiozie z bakteriami
brodawkowymi wiążącymi azot z powietrza np.: łubin, peluszka, wyka.
posiadające silnie rozwinięty system korzeniowy - przyczyniają
się do powstawania struktury gruzełkowej, obumierające korzenie
pozostawiają sieć przestrzeni powietrznych regulując spoistość gleby,
jej pojemność wodną i powietrzną np. rzodkiew oleista, facelia, wyka.
- gdy osiągną odpowiednią wysokość np. 40 cm,
płytko przekopujemy je ostrym szpadlem i równamy powierzchnię;
- lepiej będzie jeżeli rośliny skosimy i przeznaczymy na kompost a
ziemię z korzeniami roślin przekopiemy. Rośliny dodamy do gleby po
przekompostowaniu.
Łubin
żółty - nadaje się na wszystkie typy gleb lekko kwaśnych. Daje
do 2 kg/m2 masy zielonej. Szybko rośnie, posiada głęboki system
korzeniowy i działanie fitosanitarne. Wysiewać 20-30g/m2.
Facelia
- ma niewielkie wymagania glebowe, szybko rośnie, skutecznie zagłusza
chwasty i z uwagi na kruchość łodyg, daje się łatwo przekopywać. Daje
1,5 kg/m2 masy zielonej. Wysiewać 1-4g/m2.
Wyka
ozima - często stosuje się wraz z żytem jako wysiew ozimy.
Odporna na suszę, nadaje się na wszystkie gleby. Wiąże azot
atmosferyczny. Sieje się w ilości 20-25g/m2.
Gorczyca
biała - toleruje późny wysiew, szybko wschodzi i przyrasta
dając do 2 kg/m2 masy zielonej. Nie ma specjalnych wymagań co do gleby i
wilgoci. Chroni przed plagą ślimaków. Wysiewać 2g/m2.
6.
odchwaszczanie:
- zagłuszanie chwastów szybko wschodzącymi roślinami wysianymi na
nawóz zielony np.: żyto, owies, trawy i facelia. Dla przykładu: mieszanki
traw są wstanie skutecznie wytłumić perz a szybko rosnące mieszanki roślin
motylkowych potrafią zniszczyć żywotny chrzan;
- chemiczne zwalczanie chwastów przez opryski preparatami:
Perzocyd, Avans, Roundup;
- biologiczne zwalczanie chwastów (allelopatia) przez np. jesienne
wysianie żyta które po przyoraniu ogranicza występowanie niektórych
roślin.
7.
osuszanie:
wysianie na nawozy zielone roślin odznaczających się obfitością liści,
których duża powierzchnia przyspiesza odparowywanie wody z gleby.
8.
odłogowanie:
jeżeli dotychczas gleba była intensywnie użytkowana - wyłączamy ją z uprawy przez jeden sezon co
przyczyni się do zmniejszenia ilości czynników chorobotwórczych i szkodników.
9.
regulówka: tak określa się czynność spulchniania gleby
na głębokość trzech szpadli.
Przeprowadzamy ją w przypadku potrzeby spulchnienia głębszych
warstw gleby i wtedy zwracamy uwagę aby wszystkie warstwy pozostały na swoich poziomach.
Zabieg ten wykonujemy także w razie:
- silnego zaperzenia gruntu. W tym przypadku górna warstwa gleby, przerośnięta
rozłogami perzu, powinna znaleźć się na samym spodzie;
- cienkiej warstwy urodzajnej. Przemieszczamy wtedy warstwę urodzajną na niższy
poziom. Oczywiście, w obu przypadkach, dolna warstwa gleby znajdzie się na wierzchu i
będzie wymagała wzbogacenia dużą dawką próchnicy;
10.
nawożenie melioracyjne: zabieg stosuje się przy bardzo
piaszczystej glebie. Polega on na wprowadzeniu do gleby warstwy substancji organicznej na
głębokość ok. 40 cm. Na tej głębokości występuje niewiele tlenu niezbędnego do
rozkładu tej substancji. To powoduje, że proces ten przebiega bardzo powoli. Ta wolno
rozkładająca się warstwa materii zatrzymuje przesiąkającą z powierzchni wodę,
której w glebach lekkich występuje deficyt. Tutaj, gromadzą się także wypłukiwane z
górnych warstw substancje pokarmowe, które w innym przypadku przemieściłyby się w
obszar nieosiągalny dla korzeni wielu roślin. Praktycznie, można to przeprowadzić przy
zastosowaniu regulówki lub kopiąc rowy, starając się nie mieszać poszczególnych
warstw.